Tarım, eski Mezopotamya'daki ana ekonomik faaliyetti. Başta kurak iklim olmak üzere sert kısıtlamalar altında faaliyet gösteren Mezopotamyalı çiftçiler, ekonomiye egemen olan kurumların gözetiminde ilk devletlerin, ilk şehirlerin ve daha sonra bilinen ilk imparatorlukların gelişimini desteklemelerini sağlayan etkili stratejiler geliştirdiler: kraliyet ve taşra sarayları, tapınaklar ve seçkinlerin nüfuz alanları. Her şeyden önce tahıl (özellikle arpa) ve koyun yetiştiriciliğine odaklandılar, aynı zamanda baklagillerin yanı sıra güneyde hurma ağaçları ve kuzeyde üzüm yetiştirdiler.
Gerçekte, kültürel farklılıklarla büyük ölçüde örtüşen iki ana ekolojik alana karşılık gelen iki tür Mezopotamya tarımı vardı. Daha sonra Babil olan Sümer ve Akkad toprakları olan güney veya Aşağı Mezopotamya'nın tarımı neredeyse hiç yağmur almadı ve tapınak mülkleri tarafından denetlenen, ancak yüksek getiri sağlayabilen büyük ölçekli sulama işleri gerektirdi. Sonunda Asur olacak olan Kuzey veya Yukarı Mezopotamya'nın tarımı, çoğu zaman kuru tarıma izin verecek kadar yağışa sahipti, böylece sulama ve büyük kurumsal mülkler daha az önemliydi, ancak getiriler de genellikle daha düşüktü.
İklim
Yakın Doğu'da yerleşik tarımın erken gelişimini tanımlayan modeller geliştirilirken, iklim ve bitki örtüsünün yeniden yapılandırılması dikkate alınmaktadır. Sırasında buzul dönemi, daha düşük sıcaklıklar veya daha yüksek olduğu düşünülmektedir kuraklık seyrek veya hiç sonuçlandı orman örtüsü benzer step alanında tipi arazi Zagros Dağları günümüz Türkiye ve Suriye topraklarında ve değişen orman örtüsü. Eski zamanlarda yaprak döken meşe ağaçlarının hakim olduğu Kuzeybatı Suriye'nin, MÖ 10.000 ile MÖ 7000 yılları arasında bugün olduğundan daha az kurak olduğu düşünülüyor. Bilim adamları, yabani tahıl otlarının muhtemelen orman örtüsüyle birlikte buzul sığınağından batıya, Zagros'a doğru yayıldığına inanıyorlar.
Nehirler
Dicle Modern bölgesinde akan Musul Yukarı Mezopotamya'da.
Bölgeyi adını verir Mezopotamya'nın iki ana su yollarına, olan Fırat ve Dicle gelen akış, Anadolu'ya için Basra Körfezi. [2] [3] Fırat yaklaşık 2.800 km uzunluğunda ve Dicle yaklaşık 1.900 km'dir. Onların rejim yağmurlar Yukarı Mezopotamya'da düştüğünde eriyen kar ve sonucunda bahar aylarında yüksek debili, pluvial-deniz tiptedir. Bu, daha çok alan Dicle ile vurgulanır kolları gelen Zagros Fırat Üst Mezopotamya'da sadece küçük bir kollarından sahipken, bunun tabii ikinci bölümünde. Dolayısıyla, özellikle daha düz bölgeleri geçtiği ve Suriye'de akışını yavaşlatan geniş bir virajı olduğu için üretimi daha zayıftır. Dicle için Nisan ayında ve Fırat için Mayıs ayında (hasattan kısa bir süre sonra veya hasat sırasında) nehir selleri böylece ilkbaharda meydana gelir. Onların baseflow zaman, en büyük ısı anda yaz aylarında ortaya çıkar evapotranspirasyon özellikle güneyde, çok yüksek. Yıl boyunca akış hızının değişkenliği çok büyük - 4: 1'e kadar. Deşarj güney Mezopotamya'nın tarım toplulukları ele alındığını özellikle de kıyısında oldu böylece Fırat ve onun sel, Dicle göre daha zayıf olduğu tespit edilmiştir. Bu bölgede zemin çok düzdür ve çatallaşmaya neden olur, bu da adalar ve bataklıkların yanı sıra elbette antik çağda birkaç kez meydana gelen ani değişikliklere neden olur. Her iki nehirde, onları çevreleyen ovanın seviyesinin üzerine çıkaran alüvyon taşıyor ve onları çevreleyen arazinin sulanmasını kolaylaştırıyor. Bununla birlikte, sellerinin ciddi hasara neden olma potansiyeline sahip olduğu ve geniş bir alanı kaplayabileceği anlamına da geliyordu. Bölgenin düzlüğü aynı zamanda yeraltı suyu bölgesi ile dere yatağının çok yakın olması anlamına geliyordu ve bu da sel dönemlerinde yükselmelerine neden oluyordu. Modern zamanlarda, Dicle ve Fırat oluşturmak üzere bir araya Şat'tül Arap ardından debouches Basra Körfezi'nde, ancak alüvyon birikimi ile yavaşça oluşturulduğu için antik dönemde, kendi delta, şimdiye kadar güney ulaşmadı.
Mezopotamya'daki diğer su yolları, Dicle ve Fırat'a akan nehirlerdir. Birincisinin kolları Zagros'tan gelir; kuzeyden güneye onlar Büyük Zap, Küçük Zap ve Diyala'dır. Dik rölyef ve içinden geçtikleri geçitlerin yanı sıra, Nisan / Mayıs'ta büyük sellere yol açan bahardaki kar erimesi nedeniyle, kursları hızlı bir akışa sahiptir. Dicle'de son bulan büyük miktarda alüvyon taşırlar. Fırat güney onu karşılamak iki kolu vardır Jazirah: Balikh ve Habur .
Toprak
Mezopotamya'daki toprak, çoğunlukla kurak iklimlerde normal olan türdendir: ana kayanın üzerinde çok verimli olmayan sığ bir tabaka. Genellikle bitki büyümesini sağlayan besleyici elementlere sahip kireçtaşı veya alçıtaşı içerirler, ancak sadece köklerin büyüyebileceği dar bir tabakaya sahiptirler. Yukarı Cezire'nin vadilerinde ve menfezlerinde daha derin toprak bulunur. Aşağı Cezire ve Aşağı Mezopotamya'nın daha kurak bölgelerinde ise toprak genellikle seyrek ve çok sığdır (solonchak ve fluvisol tipleri) ve çoğunlukla jipsten oluşur. Kolayca bozulurlar ve sulama hem erozyonunu hem de tuzlanmasını hızlandırır. [7] [8] Bununla birlikte, Güney Mezopotamya topraklarının yoksulluğu ve kırılganlığı, büyük ölçüde sulama için uygun düz arazi alanıyla telafi edilmektedir. Kuzeyde ise aksine, daha iyi toprak vardır, ancak daha az arazi vardır ve yağıştaki değişimden kaynaklanan daha fazla risk vardır. [9]
İnsan altyapısı
Mezopotamya çiftçileri, arazinin potansiyelini artırmak ve risklerini azaltmak için bir dizi şey yaptı. Oluşturdukları altyapı, özellikle ekinlerin büyümesi için nehirden su temininin gerekli olduğu güneydeki sulama ağlarının oluşturulması yoluyla araziyi derinden değiştirdi. Metinsel kaynaklar sayesinde Mezopotamya kırsalının görünümünü ve çiftçiler tarafından kullanılan farklı arazi türlerini yeniden inşa etmek kısmen mümkündür.
Mahsul
Mezopotamya Neolitik dönemdeki gelişmelerin sınırındaydı ve tarım ve hayvancılığın kökenleri Toroslar, Levant ve Zagros'ta gerçekleşti, ancak Yakın Doğu'da meydana gelen büyük değişikliklerin ikinci aşamasına açıkça katıldı. "ikinci tarım devrimi" veya hayvancılık durumunda "ikincil ürünlerin devrimi" olarak anılan MÖ 4. binyılın seyri. [34] [35] Bu değişiklikler, saban ve sulamanın icadını takiben tahıl yetiştiriciliğinin genişlemesi ile karakterize edildi; otlatıcılığın yayılması, özellikle yün için koyun yetiştirilmesi, aynı zamanda sığır ve eşek gibi yük hayvanları ve süt hayvanları; hurma, zeytin, üzüm vb. meyve ağaçlarının yetiştirilmesi. Bunlara ilk devletlerin, ilk şehirlerin kurulması eşlik etti ve bu kurumlar, geniş tahıl tarlalarına ve büyük koyun sürülerine sahipti.
Bu zamandan itibaren Mezopotamyalılar çok çeşitli tarımsal ürünlere ve ayrıca önemli miktarda evcil hayvana sahip oldular. Bu topluluk, Mezopotamya dışından ithalatla ve yerel yeniliklerle (metalurjinin yükselmesiyle aletlerin iyileştirilmesi, yeni bitki ve hayvan türleri, vb.) Binlerce yıl boyunca artırılmaya devam etti. Antik çağ boyunca, tarımsal üretim, başta arpa ve koyun (güneydeki hurma ağaçları ile birlikte) olmak üzere bazı temel unsurlara odaklanır. Ancak bahçeler, özellikle baklagiller sayesinde besin kaynaklarının çeşitlenmesini sağladı. Avlanma, balıkçılık, bataklık ve ormanların sömürülmesi gibi yan faaliyetlerin tarımı gerekli tamamlayıcı unsurlar olduğu unutulmamalıdır.