Sertifikalı Organik Ürün Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Sertifikalı Organik ürün paketlerinin üstünde yer alan etiketlerde matbu olarak basılmış 'Organik Ürün Logosu’ yer almalıdır.

Sertifikalı Organik ürün paketinin üstünde yer alan etikette kanunla yetkilendirilmiş ‘Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşu’nun adı, kuruluşun faaliyet ve denetim kodu bulunmak zorundadır.

Tüketici satın almak istediği her bir ürün için, üreticiye ait ‘Müteşebbis Sertifikası’ ve üretimi yapılan ürüne ait güncel tarihli ‘Organik Ürün Sertifikası’nı satış noktasından istemek, görmek ve incelemek hakkına sahiptir.

Yukarıda yer alan haklar açıkta satılan taze sebze ve meyveler içinde geçerlidir.

Organik ÜrünlerSertifikalı Organik Gıda Sadece Bir Ürün Çeşidi midir?

Sertifikalı Organik gıda sadece bir ürün değil, bir yaşam biçimidir. Sertifikalı Organik Ürünleri tüketirken;
Doğanın bilimsel olarak korunmasına ve korunan alanların yine bilimsel olarak çoğalmasına neden oluyorsunuz.
Sertifikalı Organik Ürünlerin tarladan tüketiciye kadar her aşaması kayıt altında izlenmektedir. Bu nedenle Sertifikalı Organik Ürünlerin ticareti sadece resmi evraklarla gerçekleştirilmektedir. Sertifikalı Organik Ürünleri tüketerek kayıt dışı ticarete ve vergi kaçakçılığına engel olmaktasınız.
Sertifikalı Organik Ürün üreten kuruluşlarda çalışanların hakları ve çalışma ortamları da Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşları denetlenmektedir. Sertifikalı Organik Ürünler tüketerek çalışanların hakları ve çalışma ortamlarının iyileştirilmesine katkıda bulunmaktasınız.

Organik ürünlerler konvansiyonel ürünlerin fiyat farkı nereden kaynaklanıyor?

Gıdada ve sağlıkta, kalite ve güvence fiyattan daha önemlidir. Sağlıklı gıdaya verilen bedel, koruyucu bir önlem olarak, hastalıktan, hastane ve ilaç masraflarından da uzak tutar. Bununla birlikte pahalılık göreceli bir kavram. Konvansiyonel ürünlerle karşılaştırma, birim maliyetler üzerinden yapıldığında ve sürüm de dikkate alındığında çoğu üründe organik ürün daha adil olabiliyor. Yani konvansiyonel bir ürünün market satış fiyatıyla, üretim maliyetleri arasındaki fark, organik bir ürünün satış fiyatıyla üretim maliyetleri arasındaki farktan daha yüksek olabiliyor.

Yoğun emek gücüne dayalı olan organik tarımda yabani otlara karşı pestisitler yerine daha fazla iş gücüne başvurulması, organik girdilerin (tohum, tuzaklar, organik mücadele ilaçları, organik gübreler, organik yem vb.) pahalılığı, kontrol, sertifikasyon ve analiz bedellerinin maliyeti etkilemesi, geçiş sürecinde profesyonel destek ve danışmanlık yoksunluğundan kaynaklı verim kayıplarının yaşanması, katma değerli ürünler (salça, un, bisküvi, kuru meyveler, peynir vb.) için hem ürünün üretiminde hem de işlenmesi sırasında çifte kontrol, analiz ve sertifikasyon maliyetlerinin olması ve organik ürünlere talebin az oluşu, pazar ağının/pazarlama alternatiflerinin darlığı gibi nedenler maliyetlere yansıyarak fiyat farkının oluşmasına sebep olabiliyor.

Organik tarımda GDO’lu veya hibrit tohumlar kullanılıyor mu?

Tohum meselesi yaşamımız ve ekosistem için oldukça önemli. Ancak bu konuda bir kısmı bilinçli olarak yayılan, bir kısmı da farkında olmaksızın oluşan bir bilgi kirliliği var. Tüketicilerin organik/ekolojik ürün kavramı ile yerel/atalık tohum, popülasyon kavramını birbirlerinden ayırması gerekmektedir.

Ülkemize GDO’lu tohum ithalatı ve üretimi yasaktır. Ancak hayvan yemine izin verildiği için konvansiyonel hayvancılık sektörü büyük ölçüde GDO’lu yem kullanmaktadır. Organik tarım mevzuatları ise GDO’lu ve ilaçlı tohumlara izin vermez iken yerel çeşitlere, organik sertifikalı standart ve hibrit (ilaçlanmamış olması kaydı ile) tohumlara izin verir. 

Sertifikalı Organik Ürünlere Güvenelim mi?

Sertifikalı Organik Ürünlerin üretilmesi ve tüketilmesine yönelik tüketicilerin hakları 03.12.2004 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanmış, 10.06.2005 tarihinde ‘Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik’ ile uygulamaya girmiştir. Üretici, tüketici hakları kanun ve yönetmeliklerle korunmaktadır. Bir ürünün Sertifikalı Organik özellikler taşıyıp taşımadığı akredite laboratuvarlardan alınan raporlar ve alınan raporların sonuçlarını kanunlar çerçevesinde değerlendirme yetkisine sahip ‘Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşları’ belirler.

Organik Tarım Kanunu Nedir?

Organik tarım ve üretim faaliyetlerini düzenleyen 2092/91 sayılı yönetmelik 24 Haziran 1991 tarihinde Avrupa Birliği’nde, Türkiye’den sertifikalı organik tarım ve işlenmiş ürünlerin ihracatının gerçekleşebilmesi ve Avrupa Birliği’ndeki mevzuata uyum sağlamak adına Sertifikalı Organik Ürünlerin üretimi, tüketimi ve denetlenmesine dair 5262 sayılı ‘Organik Tarım Kanunu’ 03.12.2004 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanmış, kanun gereği ‘Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik’ 10.06.2005 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR