Sertifikalı Organik tarım onlarca yıldır dünyayı ekosistemle uyumlu bir şekilde nasıl sürdürülebilir bir şekilde besleyebileceğimizi gösterdi ve bunun temelinde ona rehberlik eden dört ilke var: Sağlık , Ekoloji , Adillik ve Bakım.

Tüketicilerin yiyeceklerinin nereden geldiğine daha fazla ilgi duymasıyla organik ürünler büyük bir popülerlik kazandı ve giderek daha fazla organik ürün tercih edildi. Her ne kadar gıda güvenliği gibi pek çok zorluğa çözüm bulmanın bir parçası olsa da, bu kavram kendi başına yüzeysel olacaktır!

Bu nedenle organikliğin kalbinde ona rehberlik eden dört ilke vardır: Sağlık, Ekoloji , Adillik ve Bakım . Bu ilkeler yalnızca çevreye fayda sağlamakla kalmaz, aynı zamanda sürdürülebilirliğin, biyolojik çeşitliliğin ve genel refahın desteklenmesinde de önemli bir rol oynar.

Toprak bozulmasından iklim değişikliğine kadar dünyanın dört bir yanında yaşanan çeşitli krizlerde, bu ilkeler yalnızca sürdürülebilir gıda üretimine giden yolu açmakla kalmıyor, aynı zamanda bugün karşı karşıya olduğumuz küresel gıda krizlerini ele alma ve hafifletme potansiyeli de taşıyor. 

Bu ilkeleri benimseyerek, daha çevre dostu gıda üretimine yol açan bir gıda sistemini teşvik edebiliriz.

Gelin bu ilkelere ve neden önemli olduklarına bakalım!

Sağlık

Organikliğin ilk prensibi, tüm ekosistemin sağlığına faydalı olacak şekilde sürdürülebilir bir şekilde tarımın önemini vurgulamaktadır. Bu, örneğin bitki ve hayvan yaşamını desteklemek için toprağın sağlığının iyileştirilmesini gerektirebilir. Sentetik gübrelere ve pestisitlere aşırı bağımlılık, toprağın bozulmasına yol açarak mahsul kalitesini tehlikeye atıyor ve kişinin geçimini olumsuz yönde etkileyebiliyor.

Organik tarım, toprak sağlığına önem veren bir çözüm sunuyor. Organik tarım, gübreleme, örtü bitkileri, karışık ekim, ürün rotasyonu ve baklagillerin kullanımı gibi uygulamalarla toprağı besleyerek toprağın verimliliğini korur ve artırır ve kimyasal girdilere olan ihtiyacı azaltır.

2015 yılında dünyanın en çok kullanılan pestisit olan  Glifosat , Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı tarafından insanlar için olası kanserojen madde olarak ilan edildi.

Sağlıklı toprak yalnızca besin açısından zengin mahsuller üretmekle kalmaz, aynı zamanda insan sağlığı, hayvan refahı ve çevremiz arasındaki karşılıklı bağlantıyı kabul eden bir bakış açısı olan Tek Sağlık ilkesini de destekler.

Ekoloji

Bu ilke, ekosistemin nasıl birbirine bağlı olduğunu ve biyolojik çeşitlilik kaybının nasıl acil müdahaleye ihtiyaç duyduğunu gösterir. Arazi kullanımının değişmesi, sentetik girdilerin ve genetiği değiştirilmiş organizmaların (GDO) yoğun kullanımı biyolojik çeşitliliğe doğrudan bir tehdittir. Dahası, monokültür ve endüstriyel tarım gibi tarımsal uygulamalar, toprakları doğal yaşam alanlarından yoksun bırakıyor ve sürdürülebilir gıda sistemleri için gerekli olan ekosistem hizmetlerini, tozlaştırıcıları ve yaban hayatını tehdit ediyor.

Habitat kaybı, artık IUCN tarafından 'tehdit altında' veya 'tehlike altında' olarak tanımlanan tüm türlerin %85 ila 90'ı için ana tehdit olarak tanımlanıyor.

Organik çiftçiler, çalışmalarının biyolojik çeşitliliği nasıl artırdığının harika bir örneğidir. Organik çiftçiler, GDO'ların ve sentetik kimyasalların kullanımından kaçınarak, faydalı böcekler için yaşam alanları yaratır ve çiftliklerinde çeşitli ekosistemleri destekler. Bunu yaparak, arılar, faydalı böcekler ve diğer yaban hayatı gibi tozlaştırıcıları korurlar; bu da yalnızca çevreyi sürdürmekle kalmaz, aynı zamanda doğal haşere kontrolü yoluyla daha iyi mahsul verimine de katkıda bulunur.

Adalet

Organik tarım ilkeleri, uygulamalarının merkezine adaleti yerleştirir ve bu hem insan hem de hayvan refahını kapsar. Bu ilke, daha adil bir gıda sistemini teşvik eder ve tarım işçileri ile hayvanlara adil ve etik muamele sağlar.

Bu, hayvanların meralara erişiminin sağlanması, hayvan tarımında antibiyotiklerin ve büyüme hormonlarının rutin kullanımının yasaklanması ve hayvancılık için insani koşulların yaratılması anlamına geliyor. Ek olarak organik, çiftçilerin geçim kaynaklarını destekleyen adil ticaret uygulamalarını da destekleyerek onların sıkı çalışmalarının karşılığında adil bir ücret almalarını sağlar.

Tarım, kırsal geçim için önemli bir gelir kaynağıdır ve örneğin Sahra Altı Afrika'da nüfusun %60'ından fazlası istihdam edilmektedir.

Adil olmak, şeffaf, eşitlikçi, çevreye ve sosyal maliyetlere duyarlı gıda tedarik zinciri sistemlerinin kurulmasını gerektirir.

Bakım

Sorumlu ve özenli uygulama ilkesi, çevremizi korumaya ve gelecek nesillerin refahını sağlamaya kadar uzanır . Pratik anlamda, organik çiftçiler sentetik kimyasalların kullanımını en aza indirerek, su kaynaklarını koruyarak ve daha sağlıklı toprağın teşviki yoluyla karbon tutulmasını artırarak bu prensibe bağlı kalıyorlar. Bu çok yönlü yaklaşım, yalnızca karbon ayak izini azaltmakla kalmıyor , aynı zamanda sürdürülebilir tarım tekniklerini de benimsiyor ve sonuçta çevresel zararı azaltıyor.

Küresel olarak, dünyadaki tarım arazilerinin %33'ü ileri düzeyde bozulmuş olup, yerel toplulukların geçim kaynaklarını ve ekosistemlerin uzun vadeli sağlığını etkilemektedir.

Bu nedenle organik tarımın sağlık ve ekolojik bütünlüğünü korumak, bu alanda pratik ve etkili çözümler sunmak için bilimsel ve yerli bilginin entegrasyonu büyük önem taşımaktadır. Çevre yönetimine yönelik bu taahhüt, daha sürdürülebilir ve dayanıklı bir gıda sisteminin geliştirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

Sonuç olarak

Organik tarımın dört ilkesi yalnızca tarımla doğrudan ilgilenenler için değil, aynı zamanda tüketiciler ve bir bütün olarak gezegen için de önemlidir. Bu ilkeleri benimseyerek sağlık, ekoloji, adalet ve bakımı ön planda tutan bir gıda sistemini teşvik edebilir ve daha çevre dostu gıda üretimine yol açabiliriz. Yalnızca gıda krizlerinin acil sorunlarının çözümüne katkıda bulunmakla kalmıyor, aynı zamanda dayanıklı ve sürdürülebilir bir küresel gıda sisteminin temellerini de atıyor.

Organik ürünleri seçtiğinizde bu ilkeleri destekleyerek daha sürdürülebilir, çevre dostu ve etik bir gıda sisteminin oluşmasına yardımcı olursunuz. Dolayısıyla, bir dahaki sefere market alışverişi yaptığınızda veya tükettiğiniz yiyecekleri düşündüğünüzde, bu ilkelerin önemini ve seçimlerinizin daha sağlıklı ve daha eşitlikçi bir dünyaya nasıl katkıda bulunabileceğini unutmayın.

 

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR