Evde Organik Tarım Nasıl Yapılır?

Evde organik tarım, çevresel etkinizi en aza indirirken kendi yemeğinizi yetiştirmenin tatmin edici ve sürdürülebilir bir yolu olabilir.  Evde organik tarım yapmak her geçen gün daha popüler olan mikro tarım uygulamalarıdır. Özellikle eviniz müstakilse ve küçük veya büyük bir arka bahçeniz varsa evde organik tarım yapmanıza yardımcı olacak bazı adımları paylaşmak istiyoruz.

Bahçenizi Planlayın

Mevcut alana, güneş ışığına ve suya erişime göre bahçenizin boyutunu ve konumunu belirleyin. Yerel ikliminizi, toprak tipinizi ve mevsimsel değişimleri göz önünde bulundurarak yetiştirmek istediğiniz bitki türlerini düşünün. Sağlıklı büyümeyi desteklemek için bitkiler arasında yeterli boşluk bıraktığınızdan emin olarak bahçe düzeninizi planlayın.

Toprağı Hazırlayın

Başarılı organik tarım için sağlıklı toprak şarttır. Toprağınızı pH seviyesini ve besin içeriğini belirlemek için test edin ve kompost, yaşlı gübre veya solucan gübresi gibi organik malzemelerle uygun şekilde değiştirin. Bu, toprak yapısını iyileştirecek, yararlı mikroorganizmaları teşvik edecek ve bitkileriniz için gerekli besinleri sağlayacaktır.

Organik Tohumlar Ve Bitkiler Seçin

Bahçenizin sentetik kimyasallar ve genetiği değiştirilmiş organizmalar içermediğinden emin olmak için organik, GDO'suz tohumlar veya fideler kullanın. İkliminize uygun, zararlılara ve hastalıklara dayanıklı çeşitleri seçin.

Bahçenizi Ekin Ve Bakımını Yapın

Tohumlarınızı veya fidelerinizi boşluk, derinlik ve zamanlama gibi özel gereksinimlerine göre ekin. Su israfını en aza indirmek için damla sulama sistemi veya sağanak hortumları kullanarak bahçenizi düzenli olarak sulayın. Nemi korumak, yabani otları bastırmak ve toprak sıcaklığını düzenlemek için bitkilerinizin etrafındaki toprağı malçlayın.

Zararlıları Ve Hastalıkları Doğal Bir Şekilde Kontrol Edin

 Zararlıları ve hastalıkları önlemek ve kontrol etmek için arkadaş dikmek, faydalı böcekleri çekmek ve sıra örtüleri veya ağ gibi fiziksel bariyerler kullanmak gibi organik yöntemler kullanın. Gerekirse, organik böcek ilaçları veya mantar ilaçları kullanın, ancak her zaman etiketteki talimatları izleyin ve bunları dikkatli bir şekilde uygulayın.

Mahsul Rotasyonu Ve Eşlik Eden Ekim Alıştırması Yapın

Topraktaki besin maddelerinin tükenmesini önlemek ve haşere ve hastalık döngülerini kırmak için mahsullerinizi her mevsim rotasyona tabi tutun. Yararlı böcekleri teşvik etmek, toprak verimliliğini artırmak ve alanı en üst düzeye çıkarmak için eşlik eden dikim tekniklerini kullanın.

Atıklarınızı Kompostlayın

Mutfak ve bahçe atıklarınızı bitkileriniz için besin açısından zengin komposta dönüştürmek için bir kompost yığını veya kutusu oluşturun. Bu, atıkları azaltacak ve bahçeniz için sürdürülebilir bir organik madde kaynağı sağlayacaktır.

Ürününüzü Hasat Edin Ve Saklayın

En iyi lezzet ve besin değerini sağlamak için ürünlerinizi en uygun zamanda hasat edin. Raf ömrünü uzatmak ve gıda israfını azaltmak için ürünlerinizi uygun şekilde saklayın.
Bu adımları izleyerek, sürdürülebilir bir gıda sistemini desteklerken aileniz için taze, sağlıklı ürünler sağlayan, evinizde gelişen bir organik bahçe oluşturabilirsiniz.
Bahçeniz yoksa da evinizde organik tarım yapıp kendi organik ürünlerinizi yetiştirebilirsiniz.

Sabah uyandığınızda balkonunuzda yetiştirdiğiniz sebze ve meyvelerle güzel bir kahvaltı hazırlamak ister misiniz? Salatalık, domates ve biberlerinizi küçük bir balkonda ya da evinizin güneşli bir alanında rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.

Saksıda Organik Tarım Nasıl Yapılır?

Saksıda organik tarıma uygun çok farklı ve de zevkli meyve ve sebzeler vardır.

Saksıda Organik Domates Yetiştirmenin Püf Noktaları

Domates evde yetiştirebileceğiniz en kolay sebzelerden biridir. İhtiyacınız olan şey: bir saksı, doğal turba toprağı ve domates tohumları. Yapmanız gereken ilk şey domateslerin çekirdeklerini ayıklayıp temiz bir bezin üzerine alıp kurulamak. Tohumları toplamak sinirinizi bozuyorsa dilimleyip saksınıza ekebilirsiniz. Bundan sonra, onları düzenli olarak sulamanız ve büyümelerini beklemeniz yeterlidir.

Acı Ve Tatlı Organik Biber

Biberi de diğer sebze ve meyvelerde olduğu gibi hem tohum hem de fide olarak kullanabilirsiniz. Yerel pazarlardan, aktarlardan ya da internetten temin edebileceğiniz tohumları toprağa gömebilir ya da ilkbaharda tek tek fideler halinde ekebilirsiniz. Biberlerin çabuk çimlenmesini istiyorsanız saksı toprağının ılık olmasına dikkat edin. Çimlenmeden sonra saksıyı serin bir ortamda yaklaşık bir ay bekletmelisiniz. Bitkinizin büyümesinin yavaşlamasını istemiyorsanız, biberleri fideleriniz çiçek açtığında hasat etmelisiniz.

Organik Hıyarla Salatalarınız Şimdi Daha Da Lezzetli

Sofralarımızdan eksik etmeyen hıyarları evde de yetiştirebilirsiniz. Elde ettiğiniz tohumları serpmeli ve ardından ince bir toprakla örtmelisiniz. Püskürtme ile sulama yapılabilir.

Her Balkon İçin Soğan

Tencerenizden kopardığınız soğanları yemeğinizin yanında yemek çok keyifli olmaz mıydı? Soğan yetiştirmek için ihtiyacınız olan temel malzemeler şunlardır: Saksılar, doğal toprak (turba veya bitki toprağı), arpacık soğanı ve gübre. Sadece saksıyı değil, boş bir pet şişeyi de değerlendirebilirsiniz. Kullanacağınız saksı için belirli miktarda torf ve bir miktar gübre almalısınız. Gübreye biraz daha toprak ekleyip fazla zorlamadan düzeltebilirsiniz. Toprağın yeterince hava alması bu aşamada önemlidir. Ardından arpacık soğanlarını düzenli aralıklarla ekin. Bitkinizi gün aşırı bir sprey şişesiyle sulayabilirsiniz.

Üzümler Saksılarda Da Mükemmel Yetişir

Organik ve kimyasal kullanılmadan yetiştirdiğiniz üzümleri sevdiklerinizle birlikte gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz. Bağ dikim zamanı ilkbahar ve kış aylarının başlangıcıdır. Üzüm asmaları veya üzümleri alın. Üzümlerin çekirdeklerini çıkarıp kabuklarını temizleyin. Tohumları 24 saat oda sıcaklığında suda bekletin. Daha sonra saksıda küçük delikler açıp içine yerleştirin. Akşamları veya sabahları her gün bir sprey şişesiyle sulayın. 7-8 hafta sonra asmalarınız filizlenmeye başlayacak.

Mandalina Ağacını Saksıda Yetiştirin

Evinizde veya ofisinizde mandalina ağacı yetiştirmek göründüğü kadar zor değil. Bu işlem için bir saksı, mandalina tohumları ve biraz toprak yeterlidir. Öncelikle toprağı saksıya koyup üzerine aldığınız mandalinanın çekirdeklerini serpmelisiniz. Mandalinanızı oda sıcaklığında muhafaza etmelisiniz. Çimlendikten sonra, güneşli bir yere koyduğunuzdan emin olun. Mandalina ağacınızın bol ışık alan bir yerde olması gerekiyor. Tek yapman gereken sabırlı olmak.

Eviniz Limon Koksun

Evde limon ağacı yetiştirmek çok kolaydır. Limonlarınızın çekirdeklerini çıkarmalı ve nemli pamukta filizlenmesini beklemelisiniz. Çimlenmekte olan limon tohumlarının saksıda yerini değiştirmemeye dikkat etmeli ve suyunu unutmamalısınız.

Evde Organik Tarım Yapmanın Zorlukları Nelerdir?

Evde organik tarım yapmak kesinlikle çok zevklidir. Ancak tüm aileniz için organik tarım ürünlerini yeterli miktarda tedariki için sınırlı alanınızın olması sizi sınırlayacaktır. Bitkilerin su ve besinleri kontrol etmek daha zor olabilir.  Toprak kalitesini sağlama, sıcaklık kontrolü gibi sorunlar sizi yorabilir. Bu durumda organik ürün bulmak için arayışlarınızı Ekozelorganik.com ile sonlandırabilirsiniz. Ekozelorganik.com’da sertifikalı organik ürünleri ile gönül rahatlığı ile en uygun fiyatlar ile organik gıda ürünlerini bulabilirsiniz.

 

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR